O gramatici

Zlobnici bi rekli da služi za mučenje učenika. I stvarno često tako izgleda. Skoro da nema testa bez gramatike. Međutim, gramatička pravila su vam kao matematičke formule. Ako čuvena Pitagorina teorema kaže da je kvadrat nad hipotenuzom jednak zbiru kvadrata nad katetama, brojeve kojima predstavljate dužinu stranica pravougaonog trougla možete da menjate do mile volje. Pravilo će uvek biti isto.

Isto vam je i sa gramatikom: kada naučite pravila, možete da govorite o kojoj god temi želite, jednostavnijim ili nekim komplikovanijim rečima - gramatičko pravilo će uvek važiti.


Maternji jezik niste učili, već ste ga usvajali kao sasvim mali. To znači da niste ulagali napor, već ste upijali kao sunđerčići.

Sa gramatikom stranog jezika stvari stoje drugačije. Ona mora da se uči. I reči moraju da se uče, i to izgovor, značenje i pisanje (spelling). Pa opet, i kada biste znali na hiljade reči, ne biste  mogli mnogo toga da uradite sa njima ako ne znate gramatiku. 

Dobra vest je da milioni ljudi na svetu u ovom trenutku uče engleski i to im polazi od ruke.
Izvini, a što i tebi ne bi "išao" taj engleski? Kreni, pa ćeš već negde stići ;)Obrati pažnju na narandžasta slova u tekstovima. Tu ćeš naći linkove koji ti mogu biti od pomoći, vežbanja, tabele i slično.

Uči gramatiku. Ne budi Tarzan!