Past Perfect Tense

Od ovog vremena dalje nema! Šta god da se desilo u prošlosti, Past Perfect je bio pre toga. "Najprošlije" vreme što može da bude! Međutim, ne koristi se za praistoriju. Moglo je i juče da se desi. Čak i jutros. Kako? E, čitaj dalje ;)

Da se podsetimo: kada je vreme Perfect, to znači da ima glagol HAVE i -ED na glavnom glagolu (ili kletu III kolonu). Pošto je ovo Past Perfect, treba nam past tense glagola HAVE, a to je oblik HAD, za sva lica. 

Potvrdni oblik


had + verb-ed (III kolona)
(Ko hoće da se smara definicijom, evo mu je: Past Perfect Tense potvrdni oblik gradi upotrebom prošlog vremena pomoćnog glagola 'to have' i prošlog participa glavnog glagola.)

Jane couldn't open her office, because she had forgotten the keys.

Nill had lived in Wales, before he moved to The Isle of Man.

(Ovo ostrvo The Isle of Man, je najšašaviji deo Britanije. Jedna od šašavosti je da na celom ostrvu nema ograničenja brzine. Zato su ga naročito voleli oni iz Top Gear-a. Proguglajte malo ;))

Peter had had four brothers, before he got a sister.

Had had? O, da. Nije greška. Desilo se da je i glavni glagol glagol 'to have', a druga i treća kolona su mu isti (pomoćni glagol je u drugoj, a glavni u trećoj).

Upitni oblik

Kao i kod svih složenih vremena - inverzijom.

Had he lived in Wales, before he moved to The Isle of Man?

Odrični oblik

Gradi se dodavanjem NOT na pomoćni glagol - hadn't.

He hadn't lived in Wales, before he moved to England.



UPOTREBA

Napokon nešto jednostavno! Ovo vreme koristiš za radnju koja je bila PRE nečega drugog. Kad kažem 'nečega', mislim na neku drugu radnju u prošlosti, ili na neki konkretan trenutak iz prošlosti. ALI, ne ideš logikom 'ono što je u rečenici prvo, ide u Past Perfect, jer se prvo i desilo'. Neće moći! Moraš da zamisliš timeline, i razmisliš šta je to što se u realnom vremenu (a ne u rečenici) dogodilo prvo.

I had left the party before John arrived.

Ali, mogu i da preokrenem rečenicu i kažem:

John arrived after I had left the party.

Jasno je da se Džon i ja nismo videli, jer sam otišla sa žurke pre nego što je on stigao (ili je on stigao nakon što sam ja otišla - svejedno je - videli se nismo!).

Jasno je i da sa Past Perfect Tense-om kombinujemo Past Simple. Past Perfect se uvek dešava BEFORE Past Simple, ili drugim rečima, Past Simple se uvek dešava AFTER Past Perfect. 

Kada se neka radnja dogodila pre nekog određenog trenutka u prošlosti, to izgleda ovako:

Jordan had visited me before last Christmas
My parents had bought this house before my 5th birthday.


Eto! :)

VEŽBANJA


A onda malo komplikujemo stvari, pa ubacujemo i Present Perfect Tense:


5 коментара: